Saker att tänka på när du ska köpa tak

Taket på ett hus, det kan vara så att det behövs bytas ut helt, eller så måste det renoveras. Det kan vara billigare att rusta upp ett befintligt tak än att byta ut det. Dock är det inte alltid det går, men Wesma Villarenovering AB™ är en rekommenderad takläggare i Stockholm, kostnadsfri rådgivning och jourtelefon 24/7. Du kan kolla av med dem vad som kan gälla för just ditt tak som du har.

Så här kan du lyckas med takbytet

Först så ska du bestämma material och typ. De vanligaste materialen för tak är betongtegel, lertegel, asfaltspapp, dubbelfasad bandplåt och pvc-duk. Det finns andra material med, som inte är lika vanliga så som sedumtak, halmtak, skiffertak och tak av träplattor.

Det är bra att göra upp en budget vad det får kosta att byta ett tak eller renovera det. En villa i normalstorlek på 120 kvm med betongtegeltak kostar från 150 000 kronor och uppåt. Det om man låter en takläggare göra jobbet. Det går att få det billigare genom att göra det på egen hand.

Det är viktigt att anlita en auktoriserad takentreprenör. Allt för många gör misstaget att anlita någon som inte har rätt kompentens. Det kan då bli som i denna artikeln på unt.se. Det kan vara bra att anlita ett företag som även är ansluten till någon av de större tegelleverantörerna. Då blir det oftast garanti på jobbet med.

Andra bra saker att fundera över

Det kan vara bra att kontakta en takleverantör för att få en konsultation. Det kan gå att få kostnadsfritt i samband med en offert. Det är bra för att få en uppfattning om kostnad och får en professionell bedömning av takets skick. En firma som är seriös kommer att vara ärlig och säga hur lång tid ditt tak håller innan du måste byta det. Ofta kan man tänka att ett tak som legat mer än 30 år eller börjar läcka måste bytas.

Håll koll på bestämmelser

Enligt Arbetsmiljöverket krävs fast fallskyddsutrustning, så som ställning och gavelskydd, vid arbete över två meter. Om du tänker att du ska byta taket på egen hand så bör du ordna så att detta finns och gärna genom en behörig ställningsfirma med utbildad personal. Ställningen ska vara märkt med godkännande innan den beträdes.

Även de på en takfirma som gör takrenovering eller takbyte ska så klart hålla hårt på säkerheten. Det är de som ska se till att det görs, men ser du att de missar detta, så kan det vara bra att prata med dem om det.

Kanske läge för soltak?

Om du ändå ska byta tak, så kan det vara en tanke att sätta in soltak eller solpaneler. Det är inte fel att producera sin egen el, genom att ta tillvara på solens energi. Det går även att spara el du producerar genom att satsa på ett solcellsbatteri. Det kan vara dyrt att investera i, men den kostnaden kan du ta igen senare, eftersom du slipper binda dig till en elleverantör som höjer sina priser hela tiden.

9 Jul 2019